MİRASTAN YOKSUNLUK NEDİR?
Mirastan çıkarma ve mirastan yoksunluk farklı iki kavramdır. Mirastan çıkarmada miras bırakan, aile dayanışmasının zedelendiği hallerde saklı pay mirasçısını mirasından uzaklaştırmak için ölüme bağlı bir tasarrufta bulunur. Mirastan yoksunluk hallerinde ise miras bırakanın herhangi bir tasarrufta bulunması gerekmez.
Mirastan yoksunluk, yasal mirasçıların, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın kendiliğinden mirasçı sıfatını kaybetmelerini ifade etmektedir. Bunun için mirasbırakanın herhangi bir şekilde ölüme bağlı tasarrufta bulunmasına gerek yoktur. Yani kanunda öngörülen hallerin varlığı halinde mirasçı, mirasçılık sıfatını kaybedecektir.
Aşağıda belirtilen kimseler,
1.Mirasbırakanı kasten ve hukuka aykırı olarak öldüren veya öldürmeye teşebbüs edenler
2.Mirasbırakanı kasten ve hukuka aykırı olarak sürekli şekilde ölüme bağlı tasarruf yapamayacak duruma getirenler
3.Mirasbırakanın ölüme bağlı bir tasarruf yapmasını veya böyle bir tasarruftan dönmesini aldatma, zorlama veya korkutma yoluyla sağlayanlar ve engelleyenler
4.Mirasbırakanın artık yeniden yapamayacağı bir durumda ve zamanda ölüme bağlı bir tasarrufu kasten ve hukuka aykırı olarak ortadan kaldıranlar veya bozanlar
Mirasçı olamayacakları gibi; ölüme bağlı tasarrufta herhangi bir hak da edinemezler. Mirastan yoksunluk ancak mirasbırakanın affıyla ortadan kalkar.
Cezaların şahsiliği ilkesi gereğince mirastan yoksunluk şahsidir. Yani yalnız mirastan yoksun olan kişiyi etkiler. Mirastan yoksun olanın altsoyu, mirasbırakandan önce ölen kişinin altsoyu gibi mirasçı olur.