Gerek yerel mahkemeler gerekse Yüksek Mahkeme Kararlarında ekonomik Şiddeti evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedenine dayanan boşanma davalarında boşanma nedeni olarak kabul etmektedir.
Ekonomik Şiddet Nedir?
Kişinin (genellikle kocanın) ekonomik kaynaklarını ve parasını düzenli olarak kadın üzerinde bir tehdit ve kontrol aracı olarak kullanılması, kadının ekonomik olarak mağdur edilmesi ekonomik şiddet olarak tanımlanmaktadır. Ekonomik şiddet gören kadınlar ciddi biçimde yoksullaşabiliyor. Buna bağlı olarak daha fazla fiziksel şiddete maruz kalıyor ve ruh sağlıkları bozuluyor, bu durum varsa çocuklarına da yansıyor. Kadın ve çocuğun eğitim, beslenme, sağlık ve yaşam hakkı da engellenmiş oluyor.
Ekonomik şiddet genel bir öfke haline yol açtığından gerilim atmosferi yaratıyor ve bu da fiziksel şiddeti körüklüyor.
Ekonomik Şiddet Sayılan Eylemler Nelerdir?
-Eşlerin çalışmaması, sürekli iş değiştirmesi, çalışmak için çabasının olmaması
-Eşin çalışmasına engel olmak
-Eşinin maaşı kartını elinden almak
-Eş çalışmıyorsa kişisel ihtiyaçları için harçlık vermemek
-Evlilik yaşamıyla bağdaşmayan işlerde çalışmak
-Aşırı borçlanmak ve borçlarını ödememek
-Sürekli icra takibine maruz kalmak veya eve haciz gelmesine sebep olmak
-Ekonomik seviyesini aşacak şekilde şans oyunu oynamak
-Kumarı alışkanlık haline getirmek
-Eşe bağımsız konut sağlamayıp, aileyle birlikte oturmaya zorlamak
-Evin ihtiyaçlarını karşılamamak örneğin faturaları ödememek, kirayı ödememek vs.
-Aşırı cimri davranmak
-Eşin haberi olmadan ortak birikimi harcamak, taşınmazı satmak, eşine ait kredi kartını izni ve haberi olmadan kullanmak
Gibi davranışlar yargı kararlarıyla ekonomik şiddet olarak kabul edilerek boşanma nedeni sayılmaktadır.
Bu hususların mahkeme önünde ispat edilebilmesi açısından davanın konunun uzmanı olan yani boşanma davalarında deneyimli ve birikim sahibi avukatlar tarafından açılıp yürütülmesi önemlidir. Boşanma dava dilekçesinin içeriği çok önemli olduğu gibi yargılamanın da uzman avukatlar aracılığıyla takibi boşanma davalarında kusurun ispatı açısından etkilidir.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi; engelli çocuğunun masraflarını karşılamayan adamın, ekonomik şiddet uyguladığı gerekçesiyle eşinin kişilik haklarına da saldırıda bulunduğuna hükmederek; Yüksek Mahkeme, kadına manevi tazminat ödenmesi gerektiğine karar verdi.
Eşim para vermiyor ne yapmalıyım? Eşim para vermiyor haklarım nelerdir? Soruları aklınıza takılıyorsa İzmir başta olmak üzere Türkiye genelinde faaliyet gösteren Aykut Hukuk & Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz.
2022©
Benzer İçerikler